luni, 6 decembrie 2010

Demolarea unui mit


De cand am devenit preocupată de psihologie am auzit mulţi oameni spunand : Dar de ce sa merg eu la psiholog ? Sa-mi dea el mie sfaturi ? Dar ce, el stie mai bine ca mine ce sa fac, cand habar nu are despre experienta mea de viata ?

Ei bine psihologii nu dau sfaturi. Rolul lor este de a te ajuta sa-ti descoperi propriile solutii la probleme, sa-ti gasesti propriile cai spre schimbare si spre a-ti atinge telurile pe care ti le propui.

De ce nu dau sfaturi? Pentru ca da, ai dreptate ! Tu esti cel mai bun expert al vietii tale si cel mai in masura sa stii ce ti se potriveste. Dar si pentru ca, la fiecare problema exista « n » solutii, si poate solutia care ii vine psihologului in minte nu este cea mai buna pentru tine. Asta pentru ca in cazul fiecaruia dintre noi exista un « bine » personal.

Ei bine, si atunci cam ce se intampla la psiholog ? Oamenii contacteaza de obicei un astfel de specialist in momentul in care se simt intr-un cerc inchis, atunci cand emotiile sunt foarte puternice si nu le mai pot face fata, atunci cand temerile ii blocheaza si cand pur si simplu nu gasesc calea de iesire. Consilierea psihologica sau psihoterapia este locul unde gasesti acea siguranta si sentimentul de acceptare de care ai nevoie ca sa te descarci. Emotiile se dreneaza usor, usor si mintea devine mai libera. Terapeutul este cel care, prin anumite tehnici si intrebari, te ghideaza in tot acest proces si te ajuta sa vezi lucruri pe care nu le vedeai inainte.

Vi s-a intamplat vreodata sa vina un prieten la voi sa va povesteasca despre o problema cu care se confrunta si voua lucrurile sa vi se para foarte limpezi, insa el sa le perceapa ca fiind foarte incalcite si sa nu-si dea seama pe ce cale sa o apuce ? Consilierea te ajuta sa intri tu pentru tine in rolul prietenului care asculta si vede lucrurile foarte clar. Si nu doar ca nu iti da sfaturi, ci, mai mult, te ajuta sa iti dezvolti autonomia si independenta, sa iti construiesti propriul sistem de raportare la viata, sa « gandesti » cu mintea si cu inima ta si sa iei deciziile potrivite pentru tine, fara a mai fi influentat si confuzat de cele 1000 de pareri diferite ale oamenilor din jurul tau.